Det var hos Björn Johansson, OS-medaljör i Seoul och flerfaldig svensk mästare som en tanke började gro för ungefär två år sen. Här berättar han hur tanken blev verklighet.

Egentligen började allt med ryktet om att Shimano, tillverkaren som har 90% av världsmarknaden för cykelkomponenter, hade planer på att utveckla ett vevparti med inbyggd effektmätare. Ett av de första systemen på marknaden var SRM som den östtyska staten tog fram i slutet av 80-talet. Systemet har sedan dess varit ledande och det mest pålitliga.

Så när det blev bekräftat att Shimano skulle ge sig in i leken med deras förmåga och utvecklingskapacitet förstod jag vilka möjligheter detta skulle innebära och att många fler cyklister på sikt skulle få tillgång till mycket mera data om sin träning. Då kommer samtidigt behovet att få hjälp med sin träningsplanering att öka.

Ungefär här började jag ha nytta av att jag, allt sedan karriären var över 1992, fortfarande har hållit mig i närheten av cykelvärlden. 


När man som jag följer cykelbranschen och sporten på nära håll, stöter man ofta på namnet Mattias Reck, proffstränare bosatt i Göteborg. En kille som jag visste var bland de största och som i flera år har tränat de bästa med exakt den rådgivning som man skulle kunna erbjuda egentligen vem som helst, från nybörjare till erfaren elitcyklist.


Under hösten 2016 efter en längre tid av samtal med Mattias bestämde vi oss för att satsa. Över en espresso i min cykelverkstad bildade vi arbetsgruppen som skulle ta idén vidare till verklighet.