MATTIAS RECK

Landsvägscykling

Mattias är vår huvudcoach med specialinriktning mot landsvägscykling. När han inte jobbar med Guided Heroes jobbar han på UCI World Tour med proffslaget Trek-Segafredo och undervisar vid Skara Cykelgymnasium.

”Det gäller att ha rätt fingertoppskänsla för att hitta balansen mellan träning och vila.”

Som huvudcoach agerar Mattias bollplank till våra andra coacher och det är hans filosofi som genomsyrar vår träningsrådgivning och planering.


CALLE FRIBERG

MTB

Flerfaldig svensk mästare i MTB Cross Country, Marathon & Cykelcross.

Calle är med flera vinster i långloppscupen, Lidingöloppet MTB, världscupen och den bästa svenska insatsen hittills på ett U23-VM i MTB Cross Country samt med flera världs- och Europamästerskap i bagaget en av Sveriges i särklass mest meriterade mountainbike-cyklister.

Med första SM-guldet 1993 och tolv härdande år som proffs i Europa har Calle fått massor av kunskap och erfarenhet. Sedan några år är han även coach i Täby MTB samt arrangör av populära läger och clinics.


GLENN MAGNUSSON

Landsvägscykling

Tidigare proffscyklist och landslagstränare. Mellan åren 1996-2001 cyklade Glenn för olika proffsstall, bl.a. italienska Amore Vita och amerikanska US Postal Service. Under dessa år deltog han i Giro d’Italia, Tour de France och Vuelta a España sju gånger med tre etappsegrar i Giro d’ Italia som främsta bedrift.

Efter en karriär som även innehöll tio VM, tre OS och totalt 1 700 tävlingar har han varit förbundskapten under åtta år och ansvarat för många svenska landslagscyklister på mängder av etapplopp och mästerskap. Hans kunskap om träningslära är sällsynt i Sverige.
Nu drivs han av att ta fram optimala träningsprogram på flera nivåer.


MATTIAS SVAHN

Längdåkning

Mattias debuterade på skidor redan som 8-åring men gjorde ett aktivt val att satsa på längdskidåkningen vid 18-19 års ålder med skidlinjen på Mora folkhögskola som mål vilket till slut ledde till en karriär i långloppsvärldscuppen. Långa lopp med mycket stakning blev hans favoriter med två fjärdeplatser i Vasaloppet och tre segrar i Engelbrektsloppet som finaste triumfer.

Nu arbetar Mattias med att dela med sig av allt som alla år som aktiv gav till de som vill utvecklas som skidåkare.

Min ambition är att förmedla kunskapen på ett enkelt och roligt sätt och att bidra till att fler blir duktiga skidåkare.


MARTIN SÖDERHOLM

Landsvägscykling, MTB, Löpning, Längdåkning

Martin startade tävlandet upp till cykeleliten redan 1978 ofta blandat med en hel del ishockey. Utbildad i fysiologi, anatomi och manuell terapi vid Axelsson Gymanstiska Institut har han senare jobbat som fystränare och med idrottsfysiologiska tester i Sverige och Spanien. Han har också jobbat med idrottskador och varit massör/terapeut till svenska cykellandslaget.

Martin har djup förståelse i att idrotta och att träna vid olika åldrar, vad och hur mycket vi orkar.

Träna hårt men var tydlig med dina viloperioder. Våga förstå och acceptera dina energiprocesser så når du resultat.


CONNY BJÖRNEHALL

MTB, Längdåkning

Conny började med längdskidor och MTB efter en elitkarriär i fotboll som stoppades av smärtor i knän och rygg. Med hjälp av Mattias Svahn åkte Conny sitt första Vasalopp på medaljtid efter endast tio månaders träning. Under uppladdningen körde Conny även Cykelvasan och fastnade direkt för MTB. Tillsammans med Merida driver Conny den populära Vasaloppsbloggen och är teamchef för Team Merida Cykelvasan.

Conny vet hur det är att få ihop livspusslet med träning, jobb och familj. Han är väldigt insatt i de flesta tekniska hjälpmedel för träning och tar hjälp av puls och effekt för att göra träningen ännu roligare. Conny kan hjälpa dig att hitta glädje och balans i träningen som gör att du utvecklas, har roligt och presterar bättre.


CAMILLA BERGGREN

Triathlon

Camilla hittade via hästryggen och spinningsadeln till tävlingscyklingen 27 år gammal och bara två år efter sin första tävling deltog hon vid OS i Aten, VM i Verona och hann även med livet som cykelproffs. Så småningom hittade Camilla till triathlon där hon snabbt blev biten.
Ett SM-guld och ett SM-silver på Ironmandistans i Kalmar, där personliga rekordet är 9:34, har hon hunnit med vid sidan av ett antal segrar på halva distansen.

Efter att ha blivit mamma 2013 kom hon tillbaka med bland annat seger i Vansbro Triathlon och lyckades med att springa ett maratonlopp under 3 timmar medan hon ännu ammade.

”Lugna träningspass kan aldrig vara för lugna och hårda träningspass kan sällan bli för hårda.”

Camillas träningsfilosofi grundar sig på att hitta balansen mellan jobb, träning och vila. Hellre få och välriktade pass än halvhjärtad träning som bara ger trötthet och utmattning. En grundprincip som hon håller stenhårt på är att lugna träningspass aldrig kan vara för lugna och hårda träningspass sällan kan bli för hårda.


JESSICA CLARÉN

MTB, Landsvägscykling

Jessica är en av Sveriges mest erkända och anlitade tränare och instruktörer. Hon har jobbat i träningsbranschen i 20 år och har utbildat och inspirerat instruktörer över hela världen. 2013 vann hon branschpriset Guldhjärtat som årets instruktör. Hon har sedan 2007 varit Nike Master Trainer och anlitad av Nike som träningsexpert.

Från cykelsalen tog Jessica sig ut på en ”riktig” cykel och blev helt biten av att köra på både asfalt, men främst i skogen och är idag elitaktiv.

I bagaget har hon förutom flera instruktörs- och PT-utbildningar även flera års universitetsstudier där hon har en härlig blandning av nutrition, idrottsmedicin, kemi och fysiologi. Detta tillsammans med hennes erfarenhet av att ha coachat allt från enskilda individer till grupper tillsammans med hennes egen cykelsatsning, gör att hon har en fantastisk förmåga att se varje enskild individs behov. Hon vet också att livspusslet och viljan inte alltid går hand och hand och har en förmåga att coacha dig som adept in på rätt spår för att nå bäst resultat med just dina förutsättningar. Jessica coachar främst våra MTB-kunder.


JIMMY BODIN

Landsvägscykling, MTB

Efter att ha cyklat sen barnsben anslöt sig Jimmy till den lokala cykelklubben redan som nioåring, störst fokus var det på landsvägen. Efter några års avbrott togs detta återigen upp 2009 och sedan dess har Jimmy kör på elitnivå och på senare år helt fokuserat på långlopp i MTB.
På meritlistan finns flertalet fina resultat i samtliga discipliner. Utöver det egna tävlandet har Jimmy delat med sig av egna erfarenheter och coachat sedan 2012.
Jimmy har sedan återkomsten kombinerat heltidsarbete med elitidrott och har insett vikten av att arbeta på ett strukturerat sätt.


I rollen som coach, ser han till att få ut det bästa för den tid man kan lägga ner på träning. Favoritdelen är formtoppning som kräver fingertoppskänsla och skiljer sig mycket mellan individ och från år till år.
Att lyckas med en formtoppning är en konst i sig, med känslan att stå på startlinjen och veta att man gjort precis allt man kan göra för att vara så bra som möjligt, är en stor trygghet.


JONA DAHLQVIST

Triathlon

Jona Dahlqvist är triathleten som tidigare haft en fin karriär som alpin utförsåkerska. Hon sadlade om och började med triathlon i slutet av 90-talet och sedan dess har hon varit fast biten i sporten och hunnit avklara en hel del tävlingar i olika distanser under åren. Bland annat 17 gånger Ironman varav 4 världsmästerskap på Hawaii, som veteran. Jona är flerfaldig svensk mästare med personbästa på 9:53 på Ironman.

”Min livsuppgift att lyfta atleter till sin fulla potential både fysiskt och mentalt.”

Jona jobbar dagligen med coachning, mental träning och yoga, hon vill bidra med inspiration, kunskap och inte minst glädje. Med över 20 års erfarenhet av coachning och mentorskap ser hon fram emot att jobba i samarbete med professionella inspirerande kollegor och dedikerade atleter.


KATARINA ÅSTRÖM

Löpning

Nyfikenhet, träningsglädje och vilja har styrt Katarina i sitt idrottsutövande. I samband med en flytt till Göteborg hamnade hon i en träningsgrupp under löptränare Johan Wettergrens ledning. Som 30-åring började hon att tävla på distanser från 1500m till Lidingöloppet. År 2009 kom första barnet och 2010 växlade Katarina till triathlon. Som löpstark triathlet resulterade det till en 4:e plats på Järnmannen i Kalmar 2011 och ett SM-brons på Halv Ironman 2013, bara fem månader efter andra barnet. Katarinas bästa tid på Göteborgsvarvet är 1:21:53.

”Balans i träningen är något av det viktigaste och svåraste. Därför behöver de flesta en coach som hjälper till att både driva, bromsa och visa vägen.”

Katarina arbetar som hälsopedagog, massageterapeut och företagsfystränare. Hennes filosofi är att glädje, kunskap, och ett långsiktigt tänk måste genomsyra träningen och att utveckling kommer tillsammans med utrymme för vila och återhämtning för både kropp och knopp.


MOA JOHANSSON

Landsvägscykling

Moa har gjort resan från snowboardåkare till cyklist som vuxen. Hon hade egentligen tänkt avsluta elitidrottandet men började cykla som skonsam barmarksträning. Via Vätternrundan med tjejteamet SubXX hittade hon även till tävlingsbanorna där det har blivit en hel del pallplatser på nationella tävlingar. Moa är aktiv inom cyklingen i Göteborg och har lett kurser och träningspass för kvinnliga cyklister med inriktning på bl.a. tävlingsförberedelse. Moa finns med som cyklist och tränare hos Giro Cycle Club.

”Särskilt många kvinnliga cyklister har mycket mer kapacitet än de tror.”

Som tränare vill Moa inspirera till att våga sätta utmanande men realistiska mål. Kanske köra den där lokala tävlingsserien eller det tuffa motionsloppet som man gått och funderat över men inte riktigt vågat sig på. Med lite hjälp till strukturerad träning, både för kondition och cykelteknik, vet Moa av egen erfaranhet att man kan nå längre än man trodde var möjligt.


FREDRIK EDIN

MTB

Fredrik kommer från cykelsporten och elitsatsade på mountainbike i åtta år, med landslagsuppdrag och SM-medaljer i maraton och cykelcross som bästa minnen. Tillsammans med tre år på idrottshögskolan GIH i Stockholm har han en bred erfarenhetsgrund att vila på när det kommer till fysiologi och träningsplanering. Liksom Camilla och Mattias trycker han på vikten av att ta det lugnt när det ska vara lugnt och gasa när det är gas.

”Att se en adepts utveckling och få följa med på resan – det är häftigt.”

Fredrik drivs av att se utveckling på nära håll och jobbar även mycket med förståelse. Genom att specificera vad personen behöver utveckla för att nå sina mål och delmål får varje pass en mening, något som är viktigt i en tajt vardag.
Förutom den fysiologiska biten guidar han även gärna människor till en bättre och säkrare cykelteknik. Vid sidan av tränare i Guided Heroes jobbar Fredrik med utbildning, forskning och tester på Idrottshögskolan vid Göteborgs universitet.


PATRIK ERICSSON

Landsvägscykling, Triathlon

Patrik körde sitt första distanspass på cykeln när han var drygt fyra år. Vid sin sida hade han den gången sin pappa Lars springandes. Cykel och cykling har alltid varit en stor del i Patriks uppväxt. Båda hans föräldrar har kört i landslaget.

Trots USM-medaljer på cykel så föll cyklingen bort till förmån för simning där Patrik hade stor framgång fram till 19 års ålder. Då kom cykeln fram igen och har sen dess tagit Patrik runt på tävlingar i nästa hela världen eftersom de flesta lagen han representerat har varit utländska. Inför 2017 så valde Patrik att avsluta sin cykelkarriär till förmån för en satsning på Ironman.

Vid sidan av sin elitkarriär så driver Patrik cykelbutiken Visom Cyklar i Trelleborg. Patriks filosofi är att den bästa träningen är den som verkligen blir gjord. Har man sen tränat hårt så måste kroppen vila hårt.

”Hittar man rätt balans mellan livets alla måsten så kommer energin till riktigt bra träning.


MAGNUS KNUTSSON

Landsvägscykling

Magnus är vår expert på fysiska tester och kommer även att jobba som coach med inriktning på landsvägscykling. När Magnus inte är engagerad i Guided Heroes jobbar han på Högskolan Dalarnas Idrottslaboratorium LIVI i Falun, där han leder flera forskningsprojekt och undervisar inom idrott och hälsa.

Höjdpunkterna i cykelkarriären består av nio världsmästerskap, OS i Los Angeles 1984 och 34 SM-medaljer. Efter avslutad karriär har Magnus varit ledare i Svenska Cykelförbundet under flera världsmästerskap och vid OS i Sydney 2000. Magnus är utbildad på idrottshögskolan GIH i Stockholm.


MARCUS STREIJFFERT

Landsvägscykling

Efter att ha fått en racer i 20-årspresent var den fotbollsspelande Marcus snart bara ett minne. Från den dagen var det cykelsporten som gällde fullt ut. Först blev det En Svensk Klassiker och snart inleddes tävlande på landsväg och bana. På meritlistan finns bland annat tre stycken SM-medaljer på bana, deltagande som tandempilot på paracykel-VM och en tid under sju timmar på Vätternrundan. Vid sidan om sitt engagemang i Guided Heroes studerar Marcus sista året på Högskolan Dalarnas idrottstränarprogram.

Marcus filosofi grundar sig på att träningen ska vara varierad, tidseffektiv och vetenskaplig. Hellre varva hårda intervaller med lugna rundor än att de flesta passen blir ”mellanmjölk”. Hjälpmedel som effekt och puls kan ge god vägledning, men det är också av stor vikt att ha förmågan att lyssna på kropp och knopp för att finna balansen mellan belastning och vila. Marcus är författare till boken Utbrändheten – och vägen tillbaka som människa och idrottare. En berättelse från tiden som övertränad elitcyklist med panikångestattacker till cykelglädje och balans mellan träning, vardag, familj och återhämtning. Marcus coachar både nybörjare och elitcyklister med stor passion.


DENNIS WAHLQVIST

MTB

Dennis har tävlat inom cykling sedan sitt första tramptag. Hans primära gren är mountainbike där han har åkt i de blå-gula kläderna vid flertalet tillfällen, så även i landsväg och cyclocross. Fyra år på cykelgymnasiet i Skara har gett honom mycket disciplin, självständighet och kunskap om träningslära.

”Jag tror på en varierad, utmanande träning som ger tydliga resultat för de timmar man lägger ner.”

De två senaste åren har Dennis tävlat för Team Serneke Allebike med en hel del pallplaceringar och även en och annan seger i bagaget. I kombination med elitsatsningen deltidsjobbar han även som mekaniker på Allebike i Alingsås, vilket ger en fördelaktig förståelse för cykelmekanik. Dennis coachar främst MTB-cyklister.


DAVID WINDISCH

MTB, Triathlon, Löpning

David har en förkärlek till att smutsa ner sig i skogen. Han har alltid tyckt om kombinationen av träning på landsväg och MTB. Som junior vann han Birkebeinerrittet och som senior har han deltagit i både världscup och VM i marathondisciplinen. Sista åren har David hittat triathlonsporten där han har hunnit med att delta på långdistans-VM, några tävlingar på halv Ironman för att sedan testa Ironman i Kalmar 2017, där han kom i mål på under tio timmar direkt.

David är trebarnsförälder, heltidsjobbande och går just nu Sveriges mest eftertraktade PT-utbildning på riksidrottsförbundets anläggning på Bosön – Endurance Personal Trainer. Han lever efter devisen: att tid finns det alltid, det är mer vad du gör med den. David tycker om att se andra lyckas och får han hjälpa till på vägen blir det dubbel lycka. Behöver du struktur i vardag, jobb och planerad träning är David rätt för dig.


VINCENT ANDERSSON

Landsvägscykling

Vincent är elitcyklisten som älskar träningslära och naturvetenskap.

Under fyra år på Skara Cykelgymnasium fick han möjligheter till att fördjupa sig i båda ämnena.

Detta kombinerat med den egna erfarenheten av flera års tävlingscykling har lett till ett stort intresse för att även coacha andra.


ALICE ANDERSSON

Landsvägscykling

Alice är elitcyklist och student vid Högskolan i Halmstad. Hon har tagit examen i Professionell Idrottskarriär och Arbetsliv samt beräknas vara klar med sin Idrottsvetenskapliga kandidatexamen 2020.
Hon har också gedigen erfarenhet av att planera och leda flera ungdomsläger och har även hunnit med att både utbilda sig till och verka som löpcoach och spinninginstruktör. Lägg även till utbildningar som Coachande ledarskap för tjejer, Grundtränarutbildning vid SISU och Svenska Cykelförbundets Ungdomsledarutbildning.


LARS ROSENCRANTZ

Triathlon, löpning